Рождество ли?

Какви асоциации изникват в главата ти при думата Рождество: маса отрупана с ядене… възможност за готин купон (ако те пуснат)… ваканция… нещо свързано с Иисус… някакво тържество….

Някакси отвътре ти идва да кроиш планове. Въодушевяваш се от различните възможности…, а после направо се скапваш, защото пак няма да стане както го искаш. Е, минава ти по някоя благородна мисъл, като да помогнеш в къщи или да се обадиш на баба ти, но бързо се изпарява. Нямаш време и сили да помислиш за някой друг, смазан под тежестта на тонове лични проблеми.  А ти се иска… иска ти се някой да се погрижи за теб, да ти направи веселото и само да те покани да се присъединиш. Ама, няма! Няма кой да го направи!

Признай си, че понякога забравяш защо и какво празнуваме на Рождество. Разбира се, като християнин имаш резервен отговор от типа: „На Рождество празнуваме идването на Спасителя, това е израз на великата Божия любов към човечеството, изпълнение на Неговото обещание…“  Чуваш се как произнасяш  такива думи и нищо, сякаш нищо особено не си казал, просто едно изречение. Какъв е смисълът на всичко?  Защо не се вълнуваш за празника както преди?

Разбирам те. И аз понякога се чувствам така. Но в цялата  тази бърковтия ми се струва, че трябва да си дадеш сметка за някои неща.  Не знам как ще го приемеш, но май си започнал да се вълнуваш твърде много от себе си?  Това желание да ти е добре, за теб да се наредят нещата, да не  ти е тъпо, да имаш изненади… Когато човек се вълнува твърде много от собствената си личност, той започва да действа като егоист и ако не вземе мерки, става такъв.

Рождество?! Хората забравят какво е Рождество в момента, в който сметнат, че така е трябвало да стане. Че Бог е трябвало да изпрати Сина Си – едва ли не е длъжен да го спаси.  Забравя, че Иисус Христос е Бог. И ако е дошъл на земята като бебе, то е защото ни обича и се е смилил над нас. Това е решение, а не плод на обстоятелства.

Ако си решил да празнуваш раждането на Божия Син, си спомни че Той се роди не за да консумира, а ада дарява; не да упреква и съди, но да спасява!

А ти за какво си дошъл на тази земя? Има ли нещо, с което можеш поне малко да заприличаш на Спасителя. Готов ли си да отделиш само 5 минути за да бъдеш по – добър?

Не ми казвай:

–   Няма смисъл…. ….Кой ще ме разбере? …..Ще ме сметнат за луд!!!

Празнувай Рождество!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *